Oppositie triomfeert in Gambia

Verschenen bij MO.be 5 december 2016

Oppositie triomfeert in Gambia, massale mobilisatie verwacht

Als een dictator, die zichzelf zag als uitverkoren door god en daarom beloofde een miljoen jaar te regeren, verkiezingen uitschrijft, geeuwt de wereld. In Gambia draaide die voorspelbare oefening echter uit op een klinkende overwinning van de oppositie. En de dictator? Die gaat weer boeren, zegt hij.

 • © Thierry Gouegnon/Reuters

Vrijdag 2 december. Gehaast surf ik van website naar website en spring van Twitter naar Facebook. Er beginnen hoopgevende berichten binnen te komen. Adama Barrow lijkt te winnen.

Maar dat wil nog niets zeggen. Er zijn wel eens eerder berichten van hoop uit Gambia gesijpeld. Eind 2014 bijvoorbeeld, bij de mislukte staatsgreep tijdens mijn verblijf, of nog dit jaar in april, wanneer er voor het eerst in zestien jaar in Gambia werd geprotesteerd met alle arrestaties en enkele executies van dien. Telkens opnieuw waren de Gambianen enigszins hoopvol. Ooit moest hun land toch van deze tiran bevrijd worden? De hoop werd keer op keer de kop ingedrukt en de inwoners ploeterden verder.

Tegen de middag na de verkiezingsdag lijken de resultaten zekerheid te geven. Maar dan begint het nagelbijten pas. Zal Yahya Jammeh zijn nederlaag toegeven? Hoe ziet de val van een dictator er nu weer uit?

‘Jammeh geeft zijn nederlaag toe.’ Mijn vrienden en kennissen uit de diaspora verspreiden het nieuws, het is omstreeks 3 uur in de middag. Hun ongeloof klinkt ook door in hun berichten. Kloppen deze gegevens wel? Het blijft wachten op de verklaring van de president zelf.

‘Ik word opnieuw landbouwer en ga het land in Kanilai bewerken’

Dat zegt Jammeh tegen verkozen president Barrow aan de telefoon. Wellicht vermoedt Jammeh dat hij zichzelf met deze woorden een einde zoals Kaddafi kan besparen. De dictator die zijn nederlaag toegeeft. Het overtreft hun stoutste dromen. ‘Ik ga een miljoen jaar aan de macht blijven’, had hij eerder beloofd. En de mensen in Gambia, die twijfelden er na enige jaren onder zijn dictatuur niet meer aan dat ze zijn woorden serieus moesten nemen.

Als het lukt om de verkiezingen zelf eerlijk te laten verlopen, dan zal Barrow hoe dan ook verkozen worden. Daar was iedereen het al over eens. Maar dat Jammeh dit resultaat niet zou aanvechten, dat had niemand kunnen en durven voorspellen.

Het geeft hoop aan andere Afrikaanse landen. Zimbabwanen bijvoorbeeld feliciteren de Gambianen overvloedig

Hoe kan een dictator democratisch worden weggestemd? Het geeft hoop aan andere Afrikaanse landen. Zimbabwanen bijvoorbeeld feliciteren de Gambianen overvloedig. Maar het doet ook vragen rijzen. Dit proces moet onderzocht worden zodat het kan gedupliceerd worden in andere landen. Enkele moedige mannen op sleutelposities maakten het verschil. De voorzitter van de onafhankelijke kiescommissie bijvoorbeeld. Nog voor alle resultaten binnen waren, wist hij dat Barrow mathematisch had gewonnen. Hierop lichtte hij de politie en de minister van Binnenlandse Zaken in.

Wanneer deze minister aan Jammeh de resultaten voorlegde, weigerde Jammeh zijn nederlaag te aanvaarden en bedreigde hij de voorzitter.

De heer Papa Alieu Mamar Njai, deze man zal nu wel voor eeuwig aanzien genieten in Gambia, liet dit echter niet gebeuren en telefoneerde hierop met de Amerikaanse ambassade voor diplomatieke hulp. De diplomaten – er is sprake van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, ex-VN secretaris-generaal Kofi Annan en voormalig Nigeriaans president Olusegun Obasanjo – oefenden hierop diplomatieke druk op de legercommandant van de presidentiële veiligheid en vertelden hem zich niet te laten overhalen door Jammeh’s verzet.

Zonder de ruggesteun van zijn eigen leger, zag Jammeh geen andere uitweg dan de uitslag te aanvaarden. Dit is hoe de verkiezingsnederlaag zich zou hebben voltrokken. In de komende weken en maanden kan deze versie nog aangepast worden. De details zullen wellicht langzaam aan het licht komen.

Wij feliciteren elkaar

Voor je verjaardag, voor de geboorte van je kind, voor een huwelijk maar boven alles voor het verkiezen van de juiste president, word je in Gambia gefeliciteerd. Want hiervoor is moed nodig geweest en het resultaat is een verdienste die alle Gambianen samen op hun conto kunnen schrijven. Welverdiende klop op de borst.

Congrats my brother’, ‘Congrats to all people of the Gambia!’ Iedereen feliciteert elkaar en de gelukswensen stromen toe van overal in de wereld.

Maar vooral de journalisten in ballingschap, die sinds jaren vanuit hun nieuwe thuisbasissen de situatie in Gambia bleven aanklagen. Zij die jarenlang van buitenaf met de pen bleven strijden tegen het regime, en daardoor de hoop van de Gambianen bleven voeden, worden nu bedankt.

Naarmate de uren verstrijken word ik jaloers. Ik wil er zijn. Ik kan er zijn. Ik kan ook terugkeren. Ik mag ook terugkeren. ‘Congratulations’, bel ook ik rond naar mijn vrienden. ‘Thank you, thank you! We are partying so much.’ We zijn zo blij, iedereen is aan het feesten! Ze schreeuwen me toe vanaf de andere kant van de lijn.

5600 km tussen de winter in België en de lente in Gambia. Gambia spring(t). ‘Wist je dat de mensen in de straten alle affiches van Jammeh van de muren halen en verbranden. Stel je dit voor, tot voor enkele dagen werd je daarvoor hier vermoord of gevangen genomen.’ ‘This is the New Gambia’ schreeuwen ze, ‘come here soon and celebrate with us!

‘Maandag 5 december gaan we met z’n allen te voet naar Banjul om te kijken of onze vorige oppositieleider wel wordt vrijgelaten.’

Die vrienden die ik daar achterliet toen ik hals over kop het land verliet. Het land dat mij en alle anderen die het ooit verlieten nu weer zou omhelzen en opnieuw toelaten.

‘Het is als een droom waaruit ik nooit wil ontwaken. Wist je dat de grote Gambiaanse artiest Jaliba Kuyateh gisterenavond gratis optrad in Brikama?! En morgen (maandag 5 dec) gaan we met zijn allen te voet van Serekunda – het economische hart van Gambia – naar Banjul om er te gaan kijken of onze vorige oppositieleider Ousainou Darboe werkelijk wordt vrijgelaten.’ Alagie’s stem springt een beetje opgewonden heen en weer en rond hem hoor ik vrolijke stemmen kwekken.

Lijstjes worden gemaakt. Mensen worden gelauwerd. De tal van doden die gevallen zijn onder het regime van Jammeh. Rouw is nu eindelijk mogelijk. Collectief rouwen gebeurt hier hand in hand met collectief juichen. Want na 22 jaar mogen emoties getoond worden. Na 22 jaren kan je er niet meer voor afgestraft worden om een mening te hebben. De eerste nacht na de verkiezingsuitslag testen mensen in Gambia dit volop uit. Ze gaan de straten op en schreeuwen Jammeh allerhande verwensingen toe. De ontlading die dit geeft moet immens zijn. Angst die jarenlang opgespaard werd, kan nu uit hun lijven vloeien.

A new wind is blowing in The Gambia’. De vermoeidheid en verlamming van de afgelopen jaren zijn al met één nachtje feesten en onbezorgd meningen uiten weg gedanst. Zin hebben ze om te ondernemen, om te investeren en het land terug op te bouwen. Ground Zero om te toveren tot een paradijs, en de kust van Gambia weer écht smiling te maken.

De invloed van de diaspora

‘Ook in de twee weken voorafgaand aan de verkiezingen was de ‘wind of change’ reeds merkbaar in het land’, beweren mijn vrienden ginds. Sinds de vorming van een oppositie-coalitie leken de mensen minder bang. Het geloof dat het nu wel eens echt zou kunnen veranderen was zo groot, dat hordes mensen samen de komst van de karavaan met Barrow van Brikama tot Brufut midden in de nacht omringden. Want daarin zat hun nieuwe president. Zo moest het zijn.

‘Tijdens de twee weken campagne van de coalitie voelde ik het’, zegt Kebba. Het volk was er echt klaar mee. En er was minder angst. Mensen durfden echt als een blok achter de coalitie te staan.

Veel informatie die Gambianen in het land ontzegd werd door de beknotting van de persvrijheid, werd hen via sociale media uit het buitenland toegezonden.

De invloed van de diaspora is niet te onderschatten, beweren ze. Nooit eerder was er zo’n machtsblok tegen Yahya Jammeh. En daar hebben de Gambianen in de diaspora en de sociale media voor gezorgd. Vanuit de VS en Senegal, vanuit de radiostations buiten Gambia werden de Gambianen bereikt. Ook via Twitter, Facebook, What’s App en Viber.

De coalitie met Barrow werd er georganiseerd en ook voor sponsoring van de campagne werd van buiten Gambia opgeroepen. Veel informatie die Gambianen in het land ontzegd werd door de beknotting van de persvrijheid, werd hen via sociale media uit het buitenland toegezonden. Zonder de kracht van de minder angstige Gambianen in het buitenland was het wellicht nooit gelukt om de bevolking zo krachtig op de been te krijgen, als één blok achter Barrow. Want in de vorige verkiezingen waren er te veel verschillende kandidaten en werden mensen ook niet gestimuleerd überhaupt te gaan stemmen.

Dat het internet werd platgelegd en de internationale telefoongesprekken onmogelijk werden gemaakt vanaf de nacht voor de verkiezingen heeft Jammeh niet meer kunnen helpen. De democratische revolutie was niet meer te stoppen.

Terug naar huis?

All my bags are packed. Am ready to go’ schrijft mijn vriend Sheriff op Facebook. Bijna twee jaar geleden ontmoette ik hem voor het eerst. ‘Mijn vader is gestorven en ik heb hem nooit meer kunnen zien.’ We zaten op een terrasje aan de zee in Dakar en ik merkte de tranen in zijn ooghoeken op. Ik wou hem spreken over de grote uittocht uit zijn land, maar vrij snel hadden we het over de gevangenis die zijn land is, en over hoe dat ons heeft getroffen.

Sheriff is een grote meneer in Senegal, en alom bekend in Gambia. Hij reist voor WADR (West Africa Democracy Radio) naar pakweg Sierra Leone en Liberia om reportages te maken over de ebola en naar Nigeria om de presidentsverkiezingen te verslaan en werkt alle dagen en nachten vanuit zijn nieuwe thuisbasis Dakar omringd met nieuwe collega’s en kennissen. Heel West-Afrika reist hij rond, enkel in Gambia komt hij niet meer binnen.

Hij is slechts een van de vele Gambianen die ik ken in de diaspora. Een van de velen die hun land en hun familie moesten achterlaten in ruil voor hun vrijheid en lijfsbehoud.

Nu er een nieuwe president is verkozen, gaan zij dan ook weer terug naar huis? Schudden ze het zand van de ellenlange weg naar Europa van zich af?

Doorheen de jaren van angst onder Jammeh namen steeds meer Gambianen de benen. Niet allen vreesden ze voor hun leven, velen verlieten het land ook om economische redenen. Omdat werken en ondernemen er in de dictatuur niet simpel werd gemaakt. Torenhoge belastingen, geen investeringen, geen groei en geen mogelijkheden. Jaar na jaar verhoogde het aantal jongeren die de ‘achterdeur naar Europa’ namen. Vol moed vertrokken ze met niets meer dan wat zakgeld uit de opbrengsten van de verkoop van hun hebben en houden.

Ik kwam ze tegen op hun en mijn weg naar Europa (zie ‘Nooit meer thuis’). Naarmate de tocht verder ging en ze meer en meer teleurstellingen te verbijten kregen, ging de hoop over in wanhoop. Maar eenmaal de ‘point of no return’ gepasseerd, zo ergens halverwege, meestal in Niger, was er geen weg meer terug. Vooruit moesten ze, want thuis zou nooit meer thuis zijn, en de opofferingen waren al te groot geweest om nu nog op te geven.

Nu er een nieuwe president is verkozen, gaan zij dan ook weer terug naar huis? Schudden ze het zand van de ellenlange weg naar Europa van zich af? Vergeten ze alle trauma’s die ze onderweg hebben verzameld? Is de mogelijkheid van ‘thuis’ belangrijker dan de som van alle opgestapelde ellende?

‘Nee Annelies’, hoor ik zeer snel aan de hoorn. ‘Zolang we geen papieren hebben hier in Duitsland of Italië kunnen we niet terug naar Gambia.’ Documenten hebben en op en af gaan naar Gambia geniet duidelijk de voorkeur. Dit geluid weerklinkt zowel bij de politiek vluchtelingen als bij de eerder economisch migranten. Hoewel de eerste groep oorspronkelijk voor veiligheid het land uitvluchtte, willen ze nu ook niet meteen alle kansen op rechten in Europa uit handen geven. Niet na alle moeite en alle ellende die ze reeds moesten doorstaan om zo ver te komen.

‘Want we moeten ginds van nul terug starten. En dus moeten we een spaarpot hebben vooraleer we terug naar ons thuisland terugkeren.’ Amadou droomt reeds luidop om een transportbedrijf op te starten in ‘The New Gambia’.

Yaya vertelt dat er onmiddellijk na de eerste ontladingen ook al zorgen kwamen opzetten bij enkelen. Want als Gambia nu als een ‘veilig land’ beschouwd zou worden, zullen ze dan gedeporteerd worden uit Europa?

Ook Bajerreh, mijn vriend de luitenant die als veiligheidsagent van Jammeh’s familie onder doodsbedreigingen het land uit vluchtte naar Senegal, kijkt voorlopig nog de kat uit de boom. Want zolang Yahya Jammeh niet werkelijk is opgesloten en de nieuwe president nog niet op de troon zit, is hij er niet van overtuigd dat de kust volledig veilig is. In januari, na de inauguratie van Barrow, begint voor hem pas zijn nieuwe leven in vrijheid terug in Gambia bij zijn vrouw en dochters.

Hoe herstel je een kapot land?

Op maandag 5 december verzamelt de mensenmassa zich om gezamenlijk naar Banjul te trekken en de vrijlating van Ousainou Darboe te eisen in de rechtbank bij zijn aantekening tot beroep. Advocaat Darboe was alle vorige verkiezingen de grootste tegenstander van Jammeh en werd bij protesten in april dit jaar gevangengenomen. Ooit had ik zelf een ontzettend fijn gesprek met de moedige man. Het belooft een van de grootste verzameling mensen te worden in de geschiedenis van Gambia. Eens de lont is aangestoken is er geen houden meer aan. Op de deining van de overwinningsvreugde zullen nu alle verloren rechten terug opgeëist worden. Er is alvast goede hoop op een prachtige nieuwe toekomst.

‘Hij moet de werkelijkheid van de Gambiaanse gevangenissen nu maar eens met eigen ogen aanschouwen.’

In januari wordt de nieuwe president beëdigd en tot dan is het zaak ervoor te zorgen dat Jammeh het land niet ontvlucht. Want ook daarover zijn de Gambianen het eens. Hij moet en zal berecht worden voor alle gruwel die hij zijn bevolking aandeed. Gaan rentenieren als landbouwer, het zal hem niet gegund worden. ‘Wil je hem dan in Den Haag veroordelen?’ ‘Neen, want hij moet de werkelijkheid van de Gambiaanse gevangenissen nu maar eens met eigen ogen aanschouwen.’

Er wordt ook verwacht dat met de terugkomst van de Gambianen uit de diaspora, en met de gloed van een nieuwe democratisch verkozen president, de economie nu eindelijk uit het slop zal geraken. Men zal opnieuw vertrouwen hebben om te investeren in het land, en dat zal er op zijn beurt voor zorgen dat ‘de backway to Europe’ zijn aantrekking zal verliezen. Jarenlang was Gambia een van de belangrijkste herkomstlanden van mensen die de Middellandse Zee overstaken richting Italië, maar hierin zal nu wellicht verandering komen.

Maar het zal allemaal veel tijd vergen. Daar zijn mijn Gambiaanse vrienden het over eens. Het land staat op de rand van de afgrond, en het zal veel bloed, zweet en tranen kosten om het weer op te bouwen. Ook wordt er gevreesd dat Jammeh de staatskas tot de laatste cent heeft geplunderd. Men heeft weet van zijn eigendommen in de VS en zijn bankrekeningen in Marokko en andere landen. Wat als er niets meer overblijft?

En hoe snel of traag zal het psychologisch herstel verlopen? Nog steeds is de bevolking in de ban van geruchten en complottheorieën: dat krijg je met een president die zijn bevolking 22 jaar lang angst en achtervolgingswaanzin heeft bijgebracht.

Hoe herstelt het vertrouwen in een land? Hoe herstelt het vertrouwen in een hoofd? Hoe genees je mensen die opgegroeid zijn met terreur en angst. Komt vertrouwen zomaar terug van de ene dag op de andere? Er zijn nog veel vragen. De komende weken en maanden zullen het uitwijzen. Dat de nieuw verkozen president Adama Barrow geen cadeau gekregen heeft, daar was hij wellicht zelf al uit.

Even if people have to forgive, the trauma, the scars and the injuries will stay with them for the rest of their lives. As Nelson Mandela said, ‘we may forgive but we can never forget’ -Bunja Darboe

Verschenen bij MO.be

http://www.mo.be/analyse/oppositie-triomfeert-gambia-dictator-wil-opnieuw-boer-worden

540 reacties op “Oppositie triomfeert in Gambia

 1. Pingback: levitra coupon

 2. Pingback: cialis over the counter

 3. Pingback: tadalafil 20 mg canadian drug stores

 4. Pingback: viagra online no prescription

 5. Pingback: viagra coupons

 6. Pingback: viagra for sale on craigslist

 7. Pingback: what does viagra do

 8. Pingback: cbd oil for sale near me

 9. Pingback: cialis otc

 10. Pingback: essays help

 11. Pingback: persuasive essay writing help

 12. Pingback: dissertation writing fellowships

 13. Pingback: custom essay writing company

 14. Pingback: essay writing services scams

 15. Pingback: write my nursing paper

 16. Pingback: can someone write my research paper

 17. Pingback: doctoral thesis defense

 18. Pingback: thesis assistance

 19. Pingback: cialis online

 20. Pingback: cialis without a doctor prescription

 21. Pingback: cialis buy online

 22. Pingback: cialis generic over the counter

 23. Pingback: how much icariin equals viagra

 24. Pingback: over the counter viagra

 25. Pingback: buy viagra online

 26. Pingback: how long does it take viagra to work

 27. Pingback: pain meds online without doctor prescription

 28. Pingback: pharmacy express

 29. Pingback: canada pharmaceuticals

 30. Pingback: Atarax

 31. Pingback: overseas pharmacies

 32. Pingback: viagra

 33. Pingback: what is the different between female and male cialis

 34. Pingback: sildenafil online

 35. Pingback: cialis without prescription

 36. Pingback: muse and viagra

 37. Pingback: treat ed without viagra

 38. Pingback: generic cialis tadalafil c20

 39. Pingback: what is viagra

 40. Pingback: compare viagra to cialis

 41. Pingback: viagra pill for sale

 42. Pingback: viagra without doctor

 43. Pingback: cialis erection

 44. Pingback: cialis doesn\'t work

 45. Pingback: cialis coupon printable

 46. Pingback: buy generic cialis in canada

 47. Pingback: canada cialis

 48. Pingback: cialis dapoxetine australia

 49. Pingback: what drugstore can i buy viagra in hong kong

 50. Pingback: how much amoxicillin for uti

 51. Pingback: topical azithromycin

 52. Pingback: celecoxib 400 mg

 53. Pingback: cefpodoxime vs cephalexin for dogs

 54. Pingback: cymbalta abuse

 55. Pingback: amoxicillin with milk

 56. Pingback: 141generic2Exare

 57. Pingback: hesjpwtx

 58. Pingback: pdplqumj

 59. Pingback: azithromycin heart

 60. Pingback: can celebrex cause gout

 61. Pingback: keflex useage

 62. Pingback: how much viagra

 63. Pingback: what are viagra pills used for

 64. Pingback: cialis wanneer innemen

 65. Pingback: wanneer geen viagra gebruiken

 66. Pingback: where can i buy ivermectin for chickens

 67. Pingback: duloxetine with ambien

 68. Pingback: where can i buy zithromax azithromycin

 69. Pingback: marley drug sildenafil

 70. Pingback: cialis 20mg testberichte

 71. Pingback: precio cialis 10 mg 4 comprimidos

 72. Pingback: cialis

 73. Pingback: buy viagra

 74. Pingback: viagra

 75. Pingback: legit essay writing service reddit

 76. Pingback: how to write research methodology

 77. Pingback: help me write my college essay

 78. Pingback: help write an essay

 79. Pingback: viagra offer

 80. Pingback: amoxicillin 500mg buy online uk

 81. Pingback: where to buy furosemide

 82. Pingback: azithromycin 1 g

 83. Pingback: buy stromectol online

 84. Pingback: combivent nebulizer

 85. Pingback: sophia viagra bikini

 86. Pingback: mom slips son viagra

 87. Pingback: us pharmacy viagra

 88. Pingback: viagra reviews

 89. Pingback: cialis for sale

 90. Pingback: better than viagra

 91. Pingback: female viagra reviews

 92. Pingback: viagra sex

 93. Pingback: comprar viagra

 94. Pingback: viagra on line no prec

 95. Pingback: doxycycline canine

 96. Pingback: prednisolone drug

 97. Pingback: hcg vs clomid

 98. Pingback: what is tadalafil 20mg

 99. Pingback: free viagra

 100. Pingback: priligy forum

 101. Pingback: lowest cialis prices

 102. Pingback: viagra torture

 103. Pingback: side effects of viagra

 104. Pingback: buy generic diflucan

 105. Pingback: viagra sex stories

 106. Pingback: walnuts and synthroid

 107. Pingback: canada pharmacy cialis

 108. Pingback: viagra for sale

 109. Pingback: buy essays online safe

 110. Pingback: editing thesis

 111. Pingback: essay writing services legal

 112. Pingback: dissertation writing service

 113. Pingback: writing a thesis paper

 114. Pingback: custom essays for cheap

 115. Pingback: essay writing services for cheap

 116. Pingback: professional dissertation writing service

 117. Pingback: best price propecia

 118. Pingback: easy essay writer

 119. Pingback: online paper writers

 120. Pingback: cialis 10mg tablets

 121. Pingback: cialis online from canada

 122. Pingback: best herbal alternative to viagra

 123. Pingback: viagra and cialis sales

 124. Pingback: latex viagra

 125. Pingback: cialis dosage

 126. Pingback: viagra wiki

 127. Pingback: compare viagra cialis and levitra

 128. Pingback: generic sildenafil ps

 129. Pingback: viagra prank nude

 130. Pingback: generic cialis price

 131. Pingback: cialis discount coupons

 132. Pingback: cialis mexico

 133. Pingback: 300 mg neurontin

 134. Pingback: acheter levitra online paris

 135. Pingback: metformin insulin

 136. Pingback: best online viagra south africa

 137. Pingback: women viagra price

 138. Pingback: paxil vs effexor

 139. Pingback: hydroxychloroquine (plaquenil

 140. Pingback: canadian online pharmacies legitimate by aarp

 141. Pingback: canadian pharmaceuticals online safe

 142. Pingback: cialis black is it safe

 143. Pingback: tadalafil 20mg price

 144. Pingback: comprar viagra express

 145. Pingback: acheter viagra 50mg

 146. Pingback: cialis generico 40 order

 147. Pingback: otc viagra 2018

 148. Pingback: generic cialis 2017 usa

 149. Pingback: cialis otc in panama

 150. Pingback: how much is 1 viagra pill

 151. Pingback: where to buy cialis online in australia

 152. Pingback: buy online cialis generic

 153. Pingback: kate england nude viagra

 154. Pingback: nizagara vs viagra australia

 155. Pingback: roman viagra south africa

 156. Pingback: where can i buy sildenafil

 157. Pingback: otc cialis alternative

 158. Pingback: purchase sildenafil 20 mg

 159. Pingback: Premarin

 160. Pingback: online viagra seller kansas

 161. Pingback: viagra 100 coupon

 162. Pingback: cheap viagra 100mg canada

 163. Pingback: buy tadalafil 20mg price canada

 164. Pingback: buy cialis online generic

 165. Pingback: the difference between viagra levitra and cialis

 166. Pingback: Ventolin inhalator

 167. Pingback: cost of cialis without insurance

 168. Pingback: aarp approved canadian online pharmacies

 169. Pingback: Zakhar Berkut hd

 170. Pingback: 4569987

 171. Pingback: cialis with dapoxetine or viagra with dapoxetine better

 172. Pingback: cheapest generic cialis australia

 173. Pingback: cialis with diapoxetine

 174. Pingback: news news news

 175. Pingback: cialis with dapoxetine 80mg

 176. Pingback: cash advance online antioch

 177. Pingback: buy very cheap prices fast delivery

 178. Pingback: psy

 179. Pingback: psy2022

 180. Pingback: projectio-freid

 181. Pingback: 50 mg viagra equals what does of sildenafil citrate

 182. Pingback: retin a no prescription in usa

 183. Pingback: stromectol without a doctor

 184. Pingback: viagra and cialis online

 185. Pingback: how to get free tinder gold 2020

 186. Pingback: can you take norvasc and viagra

 187. Pingback: first cash advance taylor

 188. Pingback: cialis without dr prescription pharmacy

 189. Pingback: what is viagra used for

 190. Pingback: kinoteatrzarya.ru

 191. Pingback: topvideos

 192. Pingback: video

 193. Pingback: viagra without dr prescription

 194. Pingback: generic 20 mg tadalafil

 195. Pingback: cialis without a prescription?

 196. Pingback: generic 20 mg tadalafil

 197. Pingback: afisha-kinoteatrov.ru

 198. Pingback: Ukrainskie-serialy

 199. Pingback: 100 free interracial dating

 200. Pingback: site

 201. Pingback: cialis 10mg online

 202. Pingback: order cialis with dapoxtine

 203. Pingback: cialis no perscription overnight delivery

 204. Pingback: buy ativan online reviews

 205. Pingback: top

 206. Pingback: canadian pharmacies without an rx

 207. Pingback: testosterone online pharmacy

 208. Pingback: abdulhay ali ahmed alawadhiand bahrain pharmacy & general store

 209. Pingback: cialis professional

 210. Pingback: side effects of cialis 5 mg

 211. Pingback: cialis website

 212. Pingback: cialis prices

 213. Pingback: viagra free sample

 214. Pingback: what is tadalafil

 215. Pingback: sildenafil 100mg price

 216. Pingback: cialis samples

 217. Pingback: where can i buy stromectol ivermectin

 218. Pingback: spedra versus viagra

 219. Pingback: cialis professional samples

 220. Pingback: drugs like viagra

 221. Pingback: tadalafil price uk

 222. Pingback: sildenafil price 20mg

 223. Pingback: soderzhanki-3-sezon-2021.online

 224. Pingback: buy gabapentin

 225. Pingback: cialis capsule

 226. Pingback: vardenafil price

 227. Pingback: chelovek-iz-90-h

 228. Pingback: viagra discount prices

 229. Pingback: podolsk-region.ru

 230. Pingback: amlodipine medication

 231. Pingback: atorvastatin calcium 80mg

 232. Pingback: meloxicam for cats

 233. Pingback: metoprolol succinate recall

 234. Pingback: cozaar losartan

 235. Pingback: viagra by phone

 236. Pingback: tadalafil price 5mg

 237. Pingback: levitra generico

 238. Pingback: cymbalta for pain

 239. Pingback: prednisone 20mg

 240. Pingback: amitriptyline for sleep

 241. Pingback: duloxetine dosage

 242. Pingback: hydrochlorothiazide potassium

 243. Pingback: how does metformin work

 244. Pingback: mirtazapine side effects bipolar

 245. Pingback: bupropion hcl

 246. Pingback: what is buspar

 247. Pingback: citalopram hydrobromide

 248. Pingback: tizanidine

 249. Pingback: wellbutrin medication

 250. Pingback: diclofenac sodium topical gel

 251. Pingback: cytotmeds.com

 252. Pingback: clonidine generic price

 253. Pingback: warnings for finasteride

 254. Pingback: coreg side effects men

 255. Pingback: flagyl dosage

 256. Pingback: bender na4alo 2021

 257. Pingback: blogery_i_dorogi

 258. Pingback: blogery_i_dorogi 2 blogery_i_dorogi

 259. Pingback: daily cialis dosage

 260. Pingback: viagra free samples

 261. Pingback: cialis patent expiration

 262. Pingback: viagra no prescription

 263. Pingback: levitra 20 mg cheap

 264. Pingback: how to take prednisone 40 mg

 265. Pingback: plaquenil dosing guidelines

 266. Pingback: dapoxetine approval

 267. Pingback: acyclovir cost

 268. Pingback: free dating sites without registering 40

 269. Pingback: amoxicillin online pharmacy

 270. Pingback: side effects of aricept

 271. Pingback: amoxicillin for sinus infection

 272. Pingback: zithromax 250 price

 273. Pingback: free dating sites in italy

 274. Pingback: interactions for cefdinir

 275. Pingback: cephalexin

 276. Pingback: clindamycin phosphate

 277. Pingback: erythromycin ointment

 278. Pingback: azithromycin capsules 250mg

 279. Pingback: generic dapoxetine in stores

 280. Pingback: purchasing cialis in mexico

 281. Pingback: cialis 800mg black

 282. Pingback: cialis 20mg cost

 283. Pingback: viagra meaning

 284. Pingback: cialis brand name

 285. Pingback: cialis soft gel caps

 286. Pingback: levitra 20mg australia

 287. Pingback: buying viagra

 288. Pingback: albuterol 0.83 mg

 289. Pingback: hydroxychloroquine from mexico

 290. Pingback: cialis 20mg tablets

 291. Pingback: cheap cialis from canada

 292. Pingback: sildenafil reviews

 293. Pingback: cheap viagra online canada

 294. Pingback: cheapest viagra 100mg

 295. Pingback: chernaya vodova

 296. Pingback: 66181

 297. Pingback: ivermectin sheep drench

 298. Pingback: sildenafil pronunciation

 299. Pingback: viagra generics

 300. Pingback: cost of viagra

 301. Pingback: roman viagra

 302. Pingback: hydroxychloroquine 200mg for lupus

 303. Pingback: amlodipine and leg swelling

 304. Pingback: generic vardenafil india

 305. Pingback: metformin 500 pill

 306. Pingback: cialis on sale

 307. Pingback: Porno

 308. Pingback: vechernyy urgant

 309. Pingback: ukraine

 310. Pingback: amoxicillin clavulanic acid warnings

 311. Pingback: doxycycline 100mg capsules

 312. Pingback: furosemide 20 mg generic

 313. Pingback: xenical generic

 314. Pingback: dapoxetine uk price

 315. Pingback: finasteride 1mg

 316. Pingback: bimatoprost vs careprost

 317. Pingback: clomid cycle instructions

 318. Pingback: A3ixW7AS

 319. Pingback: fluconazole capsules 200mg

 320. Pingback: domperidone gerd

 321. Pingback: hydroxychloroquine buy online uk

 322. Pingback: tamoxifen citrate 20 mg

 323. Pingback: action of prednisolone drug

 324. Pingback: naltrexone orally

 325. Pingback: valacyclovir side effects 100mg

 326. Pingback: zanaflex and robaxin

 327. Pingback: hydroxychloroquine pills for horses

 328. Pingback: vardenafil vs tadalafil

 329. Pingback: liquid cialis review

 330. Pingback: gidonline-ok-google

 331. Pingback: ciprofloxacin otic cost

 332. Pingback: link

 333. Pingback: cialis review

 334. Pingback: tadalafil powder suppliers

 335. Pingback: cialis reviews

 336. Pingback: sildenafil gel uk

 337. Pingback: women viagra pills

 338. Pingback: roman sildenafil

 339. Pingback: KremlinTeam

 340. Pingback: medunitsa.ru

 341. Pingback: kremlin-team.ru

 342. Pingback: psychophysics.ru

 343. Pingback: yesmail.ru

 344. Pingback: Suicide Squad 2

 345. Pingback: hydroxychloroquine azithromycin and zinc

 346. Pingback: psiholog

 347. Pingback: generic stromectol

 348. Pingback: pharmacy online cheap

 349. Pingback: does revatio work like viagra

 350. Pingback: hizhnyak-07-08-2021

 351. Pingback: buy cialis online canada

 352. Pingback: Cardizem ER

 353. Pingback: how to buy viagra

 354. Pingback: https://regcialist.com/

 355. Pingback: before and after viagra

 356. Pingback: best price on prescription drugs

 357. Pingback: ivermectil generation

 358. Pingback: stromectol - ivermection

 359. Pingback: mahung acyclovir

 360. Pingback: stromectol online without prescription

 361. Pingback: where to buy chloroquine 250 mg

 362. Pingback: med priligy

 363. Pingback: stromectol pill

 364. Pingback: amlodipine urinary retention

 365. Pingback: atorvastatin nursing implications

 366. Pingback: prilosec for ulcer

 367. Pingback: 10mg fluoxetine

 368. Pingback: what is quetiapine fumarate for

 369. Pingback: aurobindo sertraline

 370. Pingback: how soon does escitalopram begin working

 371. Pingback: serious side effects of pregabalin

 372. Pingback: duloxetine sold blackmarket

 373. Pingback: cheap viagra online canadian pharmacy

 374. Pingback: hydrochlorothiazide tab 25mg

 375. Pingback: viagra generic online

 376. Pingback: atorvastatin and joint pain

 377. Pingback: stromectol potassium antiparasitic tablets

 378. Pingback: sildenafil 50 mg

 379. Pingback: sildenafil 20mg

 380. Pingback: generic viagra

 381. Pingback: cialis 24 hours

 382. Pingback: lexapro sexual side effects female

 383. Pingback: buying viagra online guide

 384. Pingback: cialis tablet

 385. Pingback: cialis erection pills

 386. Pingback: overnight cialis

 387. Pingback: cialis price

 388. Pingback: stromectol for pid

 389. Pingback: buy discount cialis

 390. Pingback: humans antiparasitic antiparasitic

 391. Pingback: ivermectin pills cvs

 392. Pingback: Duna 2021

 393. Pingback: viagra online usa

 394. Pingback: buy viagra cialis line

 395. Pingback: where to buy cheap viagra in uk

 396. Pingback: viagra alternatives

 397. Pingback: duloxetine 60 mg delayed-release capsule

 398. Pingback: 1

 399. Pingback: generic viagra cheap online

 400. Pingback: cialis europe

 401. Pingback: viagra online generic

 402. Pingback: buying viagra in australia over the counter

 403. Pingback: buy viagra wholesale

 404. Pingback: ibuprofen amoxicillin

 405. Pingback: buy cialis online overnight shipping

 406. Pingback: soolantra 6 capsule

 407. Pingback: viagra 100mg

 408. Pingback: can you buy propecia at boots

 409. Pingback: viagra buy

 410. Pingback: cheap cialis pills

 411. Pingback: prednisone 200 mg price

 412. Pingback: purchase viagra online

 413. Pingback: generic cialis prescription

 414. Pingback: buy generic viagra from canada

 415. Pingback: where is ivermectin available

 416. Pingback: cost of genuine viagra

 417. Pingback: online cialis coupon

 418. Pingback: ivermectin mexico tablets

 419. Pingback: viagra 1000mg

 420. Pingback: cialis 5 mg tablet

 421. Pingback: ivermectin for humans walgreens

 422. Pingback: ivermectin horse paste tractor supply

 423. Pingback: zithramax for pertussis

 424. Pingback: ivermectin dosage for covid

 425. Pingback: ivermectin child dose

 426. Pingback: 20 mg sildenafil daily

 427. Pingback: buy ventolin supermarket

 428. Pingback: ivermectin warnings

 429. Pingback: indian viagra 100mg

 430. Pingback: safe sites to buy viagra online

 431. Pingback: ivermectin for lice

 432. Pingback: how to get ivermectin prescription

 433. Pingback: viagra samples kroger

 434. Pingback: cialis women

 435. Pingback: cialis generic cvs

 436. Pingback: cialis online

 437. Pingback: pharmacy zithromax

 438. Pingback: over the counter viagra

 439. Pingback: where to buy viagra in melbourne australia

 440. Pingback: do you need a prescription for ivermectin

 441. Pingback: walgreens generic viagra

 442. Pingback: humana pharmacy otc order online

 443. Pingback: over the counter ed meds

 444. Pingback: does lisinopril cause panic attacks

 445. Pingback: sildenafil citrate 100mg

 446. Pingback: self employed personal loans

 447. Pingback: online roulette legal

 448. Pingback: amazon ivermectin

 449. Pingback: order viagra online

 450. Pingback: cialis pills look like

 451. Pingback: dapoxetine brands available india

 452. Pingback: buy viagra brisbane

 453. Pingback: stromectol usa

 454. Pingback: azithromycin 500mg over the counter

 455. Pingback: ivermectin brand name in usa

 456. Pingback: ivermectin stays in system for

 457. Pingback: cost of viagra

 458. Pingback: z pack otc

 459. Pingback: cheap viagra generic canada

 460. Pingback: viagra connect

 461. Pingback: cleantalkorg2.ru

 462. Pingback: how much is viagra uk

 463. Pingback: viagra with prescription

 464. Pingback: real viagra

 465. Pingback: where can i buy viagra online without a prescription

 466. Pingback: viagra dosage

 467. Pingback: prescription refill log

 468. Pingback: walmart viagra

 469. Pingback: viagra triangle chicago

 470. Pingback: amoxil USA

 471. Pingback: amoxil pharmacy

 472. Pingback: citrato de sildenafila

 473. Pingback: lasix 40 mg buy

 474. Pingback: lasix 500 buy

 475. Pingback: buy neurontin online

 476. Pingback: neurontin canada

 477. Pingback: buy plaquenil 200mg

 478. Pingback: prednisone pak

 479. Pingback: prednisone 7.5 mg

 480. Pingback: viagra tablets uk

 481. Pingback: priligy tablets

 482. Pingback: priligy medication

 483. Pingback: modafinil cost

 484. Pingback: provigil drug

 485. Pingback: ivermectin iv

 486. Pingback: stromectol medication

 487. Pingback: albuterol 1.25

 488. Pingback: plaquenil for sale online

 489. Pingback: cheap ventolin

 490. Pingback: zithromax 500mg

 491. Pingback: female viagra

 492. Pingback: stromectol pills for sale

 493. Pingback: viagra prescription drugs

 494. Pingback: plaquenil 800mg

 495. Pingback: cialis wikipedia

 496. Pingback: goodrx viagra

 497. Pingback: cialis cost comparison

 498. Pingback: buy tadalafil generic from canada

 499. Pingback: viagra vs.levitra

 500. Pingback: where can i buy viagra over the counter in uk

 501. Pingback: viagra pfizer

 502. Pingback: pfizer viagra

 503. Pingback: ivermectin oral solution

 504. Pingback: female viagra pill

 505. Pingback: hospital hentai sex games

 506. Pingback: buy sildenafil 50mg

 507. Pingback: sildenafil price

 508. Pingback: order ivermectin 6 mg online

 509. Pingback: viagra cost

 510. Pingback: viagra generic

 511. Pingback: stromectol ireland

 512. Pingback: viagra sildenafil

 513. Pingback: stromectol 6 mg tablets

 514. Pingback: cialis 20 mg how often

 515. Pingback: viagra 100 mg

 516. Pingback: meritking

 517. Pingback: generic name for zithromax

 518. Pingback: elexusbet

 519. Pingback: eurocasino

 520. Pingback: madridbet

 521. Pingback: ivermectin pills human

 522. Pingback: meritroyalbet

 523. Pingback: eurocasino

 524. Pingback: eurocasino

 525. Pingback: meritking

 526. Pingback: meritroyalbet

 527. Pingback: cialis cost australia

 528. Pingback: azithromycin 1000mg

 529. Pingback: aabbx.store

 530. Pingback: meritroyalbet

 531. Pingback: viagra alternative

 532. Pingback: sildenafil 100mg prescription

 533. Pingback: ne-smotrite-naverx

 534. Pingback: arrogant

 535. Pingback: Dead-Inside

 536. Pingback: cialis risks

 537. Pingback: walmart cost for cialis

 538. Pingback: cialis usa

 539. Pingback: tadalafil online

 540. Pingback: cheap cialis professional

Reacties zijn gesloten.